Thursday, 31 August 2017

HARGA PETROL MALAYSIA 31.08.2017

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

31hb Ogos masih tidak terkecuali untuk sebab harga petrol di Malaysia, naik atau turun! Hahaha! Ayat aku lahhh, cam tak kene je! Hihihi.

Khamis, 31hb Ogos 2017

Ron 95 à RM 2.16 ( naik RM 0.01)
Ron 97 à RM 2.44 (naik RM 0.01)
Diesel  à RM 2.04 (naik RM 0.03)  

Cheq tak tau nak habaq pa! Hmm, 4th Sept 2017 cuti ye...cuti je pun..

Apepun, guys, wishing ya'all --》

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
 dan 
SALAM AIDILADHA!

Lots of loves!

Bye!

Saturday, 26 August 2017

Me & 90's

Teks       :       Azaliza binti Salmin

Salam hujung minggu, guys!

Aku sesaje tengah godek-godek Youtube tengok lagu-lagu lama zaman aku muda remaja dulu. Huhuhu. You know me, very de 90's, hokayh! 😄😄
Sesekali, layan kan aje!

Memori zaman remaja terimbau kembali. Zaman form 1 -form 3, dok ngan mak ayah lagi. Hari Sabtu je pergi rumah member sebab nak tengok CD konsert Backstreet Boys! Hahaha! Gile boybands dari US je aku ngan kengkawan aku dulu!
(Tapi, layan juga lagu-lagu jiwang kumpulan Stings dan yang sewaktu dengannya tuh!)

Back to 2017!
Haa! Tengah-tengah layan Youtube, terlayan jugalah  cerita-cerita/ konsert my favourite boyband tu, Backstreet Boys.
Tu yang tetibe rasa kembali ke zaman 90'an tu! Hahaha!

Nak tergelak aku tengok diorang nih mase ni!

😁😁
Tua dah diorang-diorang ni, especially Kevin! Hihihi. Tapi, idaklah tua gayut camaner. Maksud aku, sudah berusia berbanding dulu, muda belia. Yelah, aku muda remaja masa tu, diorang tengah muda tapi dah belia! MMuahahaha!

Kevin, Brian, AJ, Howie D, & Nick.
I admired AJ the most, but it was LAST time, hokayh! Hihihi. Now, suara AJ dah tak sehebat dulu. Dulu cam serak-serak sedap nauuu! Sekarang dah macam, ermm, suara Nick yang sedap dan macam tak berubah. Biasalah, seiring usia lah katakan! Nick tu lebih kurang baya aku je. Tua 3-4 tahun je dari aku! 
Like he cares! Hahahaha!


See AJ?! Hmm, hihihi!
AJ now..same style with his sunglasses but without hat 😇
My favourite boyband ever!

Ohh ya! Link yang aku bagi kat atas tu ialah time Backstreet Boys ni di interview kat Spain, disuruh untuk nyanyi lagu hits Spain skang nih --> Despacito! 
Tergelak-gelak aku nengok diorang cuba nyanyi! Hahaha!

Bye!
#Salam kasih sayang!


Friday, 25 August 2017

Daily Routines = Rutin Harian

REMEMBER BIG WHY?? DO NOT STOP!!!! PLEASE, DON’T!!


Teks   :    Azaliza binti Salmin

Assalammualaikum! Hai, guys! Salam Jumaat yang mulia!
Aduhh! Minggu ni rasanya macam aku telah melupakan ‘My Big WHY’ tu! Rasa macam minum manis kerap sangat dalam sehari. Makan nasi still boleh kawal, sekali dalam sehari. Aduiii!

Lama dah aku tak story pasal my daily routines at work. So far, masih di tempat kerja lama. Masih lagi dalam bilik ni, mengutip semua bayaran yang diterima, mengeluarkan surat bagi pembayar-pembayar yang liat nak bayar balik apa yang sepatutnya dibayar, dan bermacam-macam lagilah. Hihihi.
Tetapi, kerja masih terkawal dan tidaklah begitu terbeban seperti ‘dulu-duluuuu’. Kikiki.

Cuti Sabtu dan Ahad ni, ada banyak jemputan kahwin yang diterima. InsyaAllah, akan pergi mana yang berkesempatan. Cewah!! Macam retis gitew! J

I love writing! Loved loved!! Hahaha!
Till then!

#Salam kasih sayang!

Thursday, 24 August 2017

HARGA PETROL MALAYSIA 24.08.2017


Assalammualaikum, guys!

Well well well!
Oleh kerana aku tak bawa kereta hari ini, jadinya tidak dapatlah aku mendengar #PHDKool membebel. Hahaha!
Tapi, aku update juga harga terkini petrol di Malaysia.

Khamis, 24hb Ogos 2017

Ron 95 à RM 2.15 (kekal) pfftt~~~
Ron 97 à RM 2.43 (kekal) ~~~~
Diesel  à RM 2.01 (turun RM 0.03)  ~~tak pakai diesel~~

Lalalalala. Hmm, pfttt.


Dahhh! J

Wednesday, 23 August 2017

Cameron Highlands

Teks: Azaliza binti Salmin

Assalammualaikum!
Ok, aku nak share trip ke Cameron Highlands aritu!😍😍
Indahnya!!! Loved loved!

Kami bertolak pada pagi Sabtu, 12hb Ogos 2017. Memang bertolak awal sekitar jam 7.00 pagi. Mula-mula cadangnya jam 5 pagi, tapi oleh kerana suamiku bekerja malam sebelum tu, jadinya dilewatkan sedikit la perjalanan.
Perhentian pertama kalau korang naik ikut Simpang Pulai!
Ada kawasan untuk ambil gambar dari bukit ni!

Sampai di Cameron Highlands dalam pukul 12 tengahari. Huiiisshh! Untuk kamu-kamu yang tak berapa gemar jalan berbelok-belok, aku nasihatkan bawalah minyak/balm atau apa-apa sahaja yang boleh menghilangkan pening anda. Sebabnya, jalan nak naik Cameron berbelok-belok! Maklumlah, nak naik gunung kan! 
Penyelamatku! 😅

Trip ni adalah "budget trip" (aku yang gelarkan!). Sebabnya, bukan nak pergi berjimba-jimba, tapi sekadar nak menikmati keindahan alam di puncak sekaligus nak fe'feeling' oversea giteww! Hahaha! 

Sampai kat Cameron tu, aku nasihatkan korang2 yang mencari nice & beautiful views, pergilah hingga ke Tanah Rata. Jangan patah2 balik even korang dah jumpa 'Strawberry Farm', 'Lavender Farm', 'Cameron Valley'(kalau nak yang betul2 ladang, terus lagi ke depan sampai ke pekan Tanah Rata).
Yummiee! Sila abaikan muka monyok si kecilku! 😁

Oh ya! Aku naik dari Simpang Pulai, ok! Sebab kengkawan nasihatkan naik dari situ as aku ni kuat pening & jalan naik dari Tapah sangaattttt lah mencabar! (Bagi orang seperti aku!) 😉

Aku menginap di kawasan yang tepat! Alhamdulillah! Maksud aku, dari tempat menginap tu, aku berjalan kaki je untuk ke tenpat-tempat indah di Tanah Rata. Kawasan tu berhampiran dengan SJKT Tanah Rata. Syoknyeee! Memang superb!

Kat Cameron ni, dah tak payah susah-susah pasang air-cond! Hotel pun tak pasang! I am serious, babe! Memang sejuk!! Best!
Tempat penginapan kami 😃

So calm..SJKT Tanah Rata

Jalan kaki je amik angin. Loved!!

😍😍

Nice viewwwww..haishhh!! Loved loved!

Trip ni memang trip budget as we're just walked around nice places, breathtaking views there! All in one places there! Berdekatan dengan tempat penginapan kitorang. Agak tidak disangka dan syukur sangat2, sebab ni 1st time aku pergi dengan family, and there it was! Tepat seperti yang diimpikan! Hihihi.

Sesekali bawa anak-anak menikmati sambil mensyukuri keindahan alam, sangat berbaloi tau! 
Yelah, selalunya mesti nak ada kolam mandi, laut, atau aktiviti2 mencabar kan, kalau gi holiday. Tapi kali ini, idok wehh! Sibuk amik gambor je kami 4 beranak! 😊 Hok yang kecik tuh, belikan yoyo untuk dia, udoh! Hahaha!

Once korang dah sampai pekan Cameron, korang takkan sesat dah. Macam kitorang, ulang-alik situ juga. Ko nak ke pasar malam, pasar tani, ulang-alik naik turun jalan yang sama je. Takyah buka waze/maps pun! 

Sebelum pergi tu,actually, aku dah beritahu suami dan anak-anakku, yang aku nak pergi ladang teh. Yang memang betul-betul ladang tau! Yang ko boleh nampak saujana mata memandang. Cewahh! Ko akan jumpa Cameron Valley yang pertama (if ko naik dari Simpang Pulai) but it wasn't what I wish to see/go. Yang tu macam persembahan je sebab atas bukit & tak nampak langsung seperti ladang!
Nice, huh! 😂

Apabila kita di tempat orang, kenalah rajin bertanya, baru jumpa! 😉
Loved loved loved!! 😍😍😍

And yippiiii! Kitorang jumpa that ladang teh 'saujana mata memandang'. Ko kena turun je jalan arah Tapah. You'll find it there.
Actually ada lagi 1 Cameron Valley yang menyediakan laluan pejalan kaki untuk ke pokok-pokok teh.  Tapi dah jumpa yang ni dulu, then kitorang stop untuk amik gambar. Rupanya dihadapan yang ni (lebih kurang 2km) ada lagi Cameron Valley yang lebih terurus sikit untuk jenjalan ambil gambar. Tapi xpelah! Jadilah yang ni!

I remembered ada laluan jalan kaki kat ladang teh sebab aku pernah pergi masa form 5! Lawatan sekolah! And that was the last time I went to Cameron Highlands! Until now!😃 Alhamdulillah!
Momen terindah bersama yang tersayang 😘


Ok! Lain kali sambung travelog nih!
Till then! Enjoy!
#Salam kasih sayang!




Monday, 21 August 2017

Happy Monday, peeps!

Teks   :     Azaliza binti Salmin

Assalammualaikum!

Selamat hari Isnin uols! No Monday blues ok! As for me, memang jarang-jarang la Monday blues! Hihihi. Bukan nak berlagak ke ape, it's a fact.

I love my job!

Bila hari Isnin, kemain semangat berkobar-kobar tak nak minum manis, makan nasi sekali sehari, pagi-pagi buat oat je!
Tiba hari Rabu, pagi-pagi dok teringin bahkan terdetik,"eh, lama dah tak makan ..bla bla bla...hari ni je.."& so on. Kan kan?! Hahaha. Perempuan dengan mafsu-nafsi sebegini payah sikit nak control! 😉

Ok lah! Selamat bekerja, peeps!
Mmuahhh!

#Salam kasih sayang!

Friday, 18 August 2017

Teruskan Perjuangan! :)


REMEMBER BIG WHY?? DO NOT STOP!!!! PLEASE, DON’T!!

Teks   :    Azaliza binti Salmin

Assalammualaikum! Hai!

Last weekend, aku dan family berjalan-jalan ke Cameron Highlands. Wahhh, what a very breathtakingly views there!! Saaangattttt cantik! ‘Hatiku tertinggal di sini’!
Seriously, sangat cantik, macam kat luar negara. Nanti aku upload gambar-gambar
eii.

Kasi teaser sikit! Oucchhh! 😏

My angels 😍

So, how’s my diet? Diet ke? Pemakanan sihat J. Hihihi. Masih diteruskan. Makan nasi, sekali sehari. Kurangkan minum air manis. Masih dapat dikawal.

Kalau baru start 2 minggu, mana ada Nampak perubahan, kan?! Unkown peoples or even relatives yang jarang-jarang jumpa, kalau terjumpa beramah-mesra sikit-sikit, they probably will ask nicely with sweetest smile, “dah berapa bulan?” Pfttt. And I will make a joke’s laugh (whatever it is) and said, “dah 14 bulan lebih dah, tak mau keluar-keluar” or sometimes nicely said, “ eh, taklah, tak mengandung pun,” and they will covered their shame by, well, you know how people act if they’ve wrongedly made up that statement. Hihihi. I don’t blame them after all. Pfttt. Kena sabar.  Hahaa!
Takpe takpe. Kuatkan semangat, teruskan perjuangan walaupun macam sikit punya hal je!

Bye, babes!


#Salam kasih sayang!

Thursday, 17 August 2017

HARGA MINYAK MALAYSIA (17.08.2017)


Okeyyhh!  Seperti yang dijanjikan minggu lepas, here’s the updates ‘bout harga petrol di negara Malaysia yang tercinta ini.

Khamis, 17hb Ogos 2017

Ron 95 à RM 2.15 (naik RM 0.03) =/
Ron 97 à RM 2.43 (naik RM 0.04) hashtag à redho
Diesel  à RM 2.04 (which is turun RM 0.02) 

So, that’s it! Dunno what to say. Kalau next week naik lagi, hmm, kite cerita panjang sikit naaaa.

Ok bye!


Tuesday, 15 August 2017

~~~LA LA LA~~~

Teks   :    Azaliza binti Salmin

Assalammualaikum! Hai!
Dia dah mula dah nak skip blogging! J J Hahaha!
Macam-macam alasan dah,, nak mai balik dalam mood diaaa!
Haisshhhhhhh!
Cuba konsisten, macam Vivy tuhh! Hishh!

Hahahaha!
Babai, guys!


#Salam kasih sayang!

Saturday, 12 August 2017

Pemakanan Sihat - (1)

Teks   :    Azaliza binti Salmin


REMEMBER BIG WHY?? DO NOT STOP!!!! PLEASE, DON’T!!

Actually, entri-entri tentang makanan sihat ni sesaje je aku share untuk tatapan bersama. Aku bukan pakar pemakanan tau! Aku cuma kongsikan apa yang aku tahu tentang pemakanan sihat dan betul. Should be the title is “Pemakanan Sihat”, kan?! Ok! I’ll correct it after this.

Aku bukan doktor, or any kind of them. My weight also above my BMI should be. Senang cerita, obes! Tapi, jauh di sudut hati ini naakkkkk sangat jaga pemakanan mengikut yang sepatutnya. Bukan susah pun. Tapi, sebab nak ubah kebiasaan yang dari dulu kita amalkan, tu yang rasa macam payah nauu! Maybe, through entri-entri dari diri aku sendiri, boleh ubah cara pemakanan aku yang biasa dari dulu tu, kepada yang sepatutnya. Motivated by myself lah kononya! Ehem!

Aku mengikuti sebenarnya, JK1M by Kevin Zahri, jenguk-jenguk juga ilmu tentang Atkins, errm, sape lagi? Rasanya tu je lah yang sentiasa aku follow tentang bab-bab diet & pemakanan sihat ni.

Dan daripada diorang-diorang ni yang aku dapat rumuskan, JAUHI GULA adalah perkara paling asas untuk gaya hidup sihat. Iya! Trust me! Segala makanan yang bergula, adalah sangat perlu dielakkan daripada mengambil dalam kuantiti yang lebih dari sepatutnya. Aku nak ceritakan pun tak berapa gheti ayat-ayat kesihatan ni. Hmm, macam ni. Tenaga diproses melalui gula yang kita makan. 

Apabila gula yang kita makan diambil secara berlebihan, gula yang tidak diproses akan tersimpan di dalam badan yang lama-kelamaan jadi makin banyak jika kita tidak berhenti mengambil gula daripada yang sepatutnya. Ia akan disimpan dan bertukar jadi lemak sebab dah terlebih. Faham tak? Gula diproses berdasarkan keperluan tenaga yang diperlukan oleh tubuh. Kalau ko seharian kerja dok kat meja je, jadinya, kuranglah tenaga yang diperlukan, so, badan proses sikit je la gula yang ada dalam badan. Dah kalau pagi ko minum teh tarik, tengahari ko minum teh’o ais limau, malam ko minum kopi, gula akan berlebih-lebih dalam badan sebab tenaga yang ko perlukan tidaklah banyak mana. Kan?

Kalau mengikut Atkins pula, gula memang dilarang sebabnya lebih kurang macam yang aku terangkan tadi. Atkins melarang pengambilan gula 100%. Dalam setiap makanan yang disarankan oleh Atkins dalam proses Induksi, gula diperoleh dari protein dan lain-lain. Karbo hanya diambil sebanyak 10gm sahaja sehari sepanjang tempoh induksi. Tempoh induksi ni dalam Atkins kira macam tempoh untuk turunkan berat badan sehingga mencapaikan berat badan ideal. Badan akan memproses tenaga daripada karbohidrat dan gula yang ada dalam badan. Apabila karbo dan gula dah takde dalam badan, badan akan mencari sumber lain untuk memproses tenaga. Haa, tu yang boleh cepat kurus tu kalau diet Atkins nih! Sepanjang proses ni, badan akan memberi tindakbalas contohnya seperti ‘ketosis’  iaitu mulut akan jadi berbau sikit. Jadi, kena minum air banyak.

Itu sedikit sebanyak info yang aku pelajari dari Atkins. Tak taulah sampai ke tidak cara penyampaian aku tu! Harap korang faham, sebab penerangan aku tu mengikut apa yang aku faham. Hihihi.


Macam program JK1M tu, best sebenarnya. Ramai yang dah berjaya melalui program ni (Atkins pun ramai yang dah berjaya! Yang kuat semangat!). Ia bukan sahaja mengajar kita tentang jumlah kalori yang patut diambil oleh kita setiap hari mengikut apa yang badan kita lakukan seharian, ia mengajak kita untuk bersenam sekali! Buat yang ringan-ringan je. Dan senaman yang paling ringan dan mudah yang aku buat (tu pun malas memanjang! Pfftt!), à squat!
this is squat!

Senang je, tapi ikut mood je kalau nak buat! Tu la, lagi satu yang perlu dalam diri aku ni ialah KONSISTENSI! Huh!

Aku bukan taknak daftar program JK1M, tapi, tu la. Program ni dibuat dalam group tau. So, bila group masing-masing ni ade buat gathering ke ape, bab nak pi tu yang cam payah sikit. Ye! Aku tau, ada yang gemar dengan cara hidup bersosial dengan dunia luar sekali-sekala. But for me, I got heart to be taken care first. You know what I mean, right. Ya, ya! I know. Dah kalau my other half tak berapa gemar hidup-hidup sosial ni selain sosial dengan family sendiri, aku tak boleh buat apa-apa. Kang kalau melawan kang, Allah tak redha, then mesti tak kurus-kurus! Hahaha! Whatever!

So, if you guys out there ada sikit lebih kurang macam aku ke, don’t worry. Jom kita buat secara slow but steady! Please, my own! Perlahan-lahan takpe asalkan buat dan amalkan, daripada takde langsung!

Ok! Next time, kita cerita lagi pasal satu lagi benda asas iaitu BANYAKKAN MINUM AIR MASAK!

Till then!


#Salam kasih sayang!

Thursday, 10 August 2017

HARGA MINYAK MALAYSIA :-


 Okeyyhh!  Mulai hari ni, aku akan update untuk korang harga minyak di Malaysia yang akan berubah setiap hari Khamis. Kan, kan?!! Pffttt.

Khamis, 10hb Ogos 2017

Ron 95 à RM 2.12 (naik RM 0.05) Pffttt.
Ron 97 à RM 2.39 (naik RM 0.07) Pffttt.

Diesel  à naik RM 0.01 tapi aku tak tau berapa RM seliter skang nih sebab tadi Kool.fm, dak AG ngan Haiza #koolkanada tak beritahu harga dia. But, still naik jugak even RM 0.01. Pffttt.

Minggu lepas pun naik. Pffttt.


Ok bye!


Makan-makan :)

Teks   :    Azaliza binti Salmin


REMEMBER BIG WHY?? DO NOT STOP!!!! PLEASE, DON’T!!

Assalammualaikum! Hi, guys!

Ok! Hari ni nak throwback pasal makan-makan kat ofis aku on last Friday! Kitorang memang sangat rajin kalau bab bawa potluck sorang sikit nih! J

Mulanya nak buat nasi lemak untuk sarapan pagi, untuk semua staf yang ada. So, sorang bawa sedikit bahagian-bahagiannya. Maksud aku, sorang bawa telur, sorang  bawa kacang, timun, dan semua-semua menu la dalam nasi lemak.

Dan akhirnya, pada hari kejadian, penuh satu meja dengan lauk-lauk tambahan dari semua staf unit kami! Hihihi! So bagus kitorang ni!

Haisshhh! Jangan jadikan ini semua alasan untuk menjaga pemakanan! Kikiki! Boleh je kalau ko amik setiap lauk tu dalam posyen yang sedikit. Lepas tu, tengahari sampai malam cover la perut dengan makanan lain selain nasi! Bihun ke, spageti ke, or even roti! Boleh, insyaAllah! Set dalam minda, mesti boleh punya!

Tapi, actually, last Friday aku belum mulakan hari pemakanan sihat aku! Kikiki! Banyak alasan kan!!!?! Hahaha!

So, keep fit and healthy, guys!
#Salam kasih sayang!


😉

Wednesday, 9 August 2017

FEEDJIT

Teks       :       Azaliza binti Salmin

Actually, dari minggu lepas aku dok godek blog aku ni, aku tambah aplikasi Feedjit(?? or what they call it?). Tapi till today, takde keluar pun menatang tu! Huhu!

Ke, aku yang salah buat? Rasanya cam dah follow step yang diberi. Hihihi.

Let it lah! Kalau ade, ade lah! Sesaje je nak mewarnai blog aku ni! Peace yo!

Tuesday, 8 August 2017

Makanan Sihat - intro

Teks   :    Azaliza binti Salmin


REMEMBER BIG WHY?? DO NOT STOP!!!! PLEASE, DON’T!!


Sebenarnya, (how to start, huh), errmm, bab-bab healthy food ni, apa yang boleh dan yang tak boleh dimakan, aku mula titikberatkan sejak mengenali Atkins, Shaklee, & so on. Bukan maksud aku aku tak tahu langsung pasal kalori, lemak, dan yang sewaktu dengannya tu! Tapi, ermm, boleh dikatakan sedikit ‘kureng’ la. Hihihi.

Tapi, frankly speaking, sepanjang tumbesaran aku since remaja masuk dewasa, aku main bedal je semuanya. Even aku pernah terfikir, kenyang ke makan nasi seciput je (yang ni refer to kakak aku mase sekolah dulu, time cuti Sabtu Ahad kan makan sama2 sekeluarga..). Betul & aku ingat lagi! As for me that time, tak sah kalau makan tak bertambah! Lagi pula my dearest mom tu will asked, “tambah nasi,der?” dan aku tidak menolak. Hihihi, yelah, mak kan?! Rasanya every mom pun akan suka bila melihat anaknya makan bertambah lauk yang dimasaknya. Kita yang dah jadi mak ni pun seronok kalau nengok anak suka masakan kita, kan?!! J Sampailah ke hari ini, dah besar panjang ni, kalau balik kampung! Hmm, hihihi!

Oh! By the way, ‘der’ dalam dialog mak aku tu ialah singkatan kepada panggilan nama aku dalam keluarga à ‘uder’ ß which is ‘ude’ sebenarnya tapi aku make it glam sikit dengan menambah huruf R dibelakangnya. Hahaha. Bukan dialog budak-budak sekarang ye, yang short form dari ‘brader’ tu, hokeh!


Back to our main topic. Ha, iye memang aku start take a lil’ deep care since around 2013-2014. Maybe sebab kawan-kawan sekeliling mula ambil berat tentang diri mereka, dan aku pun turut terinspirasi sama. Hmm, yup! When they started their Atkins, aku pun terikut. When they started taking supplement, aku pun turut terjebak. Dalam pada terjebak tu lah, kita tau apa yang patut di ambil, apa yang patut dijauhi, seiring dengan peningkatan usia.

Guys, kalau korang sama macam aku, over 85kg weight, jom sama-sama kita share pengalaman nak dapatkan berat badan ideal. For the time being, aku baru je nak start diet. Tapi, diet cara aku la. Aku tak nak pressure, kang yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran plak! Aku nak start diet yang santai2 je. Macam entri aku sebelum ni, mulakan dengan jauhi minuman dan makanan manis, serta makan nasi sekali sehari sahaja. Yuk!

Moga perjalanan menuju perubahan ini dilakukan dengan konsisten oleh AKU! Bukan orang lain ye, my very own dearie!

Till then!

#Salam kasih sayang!

Sunday, 6 August 2017

WHY?

Teks   :           Azaliza binti Salmin


REMEMBER BIG WHY?? DO NOT STOP!!! PLEASE, DON’T!!



Hmm, setiap kali entri, I’m gonna put this word above all! Please, please, my own!!

Agak-agak korang yang tahu tentang ‘Big Why’ ni, korang akan faham. Hihihi. Untuk yang tak tahu, nanti korang akan tahu juga. Alah, dah viral juga dah sekarang ni tentang ‘Big Why’. Ia macam secebis kata-kata semangat untuk diri sendiri when u're doing something good especially when it comes to make a changes to yourself for a good or even better future.

Ok lah, aku share ngan korang apekebende yang aku nak buat. Peringatan untuk diri sendiri jugak!

1st à   TOLONGLAH, my own! TOLONG BERHENTI MAKAN / MINUM BENDA-BENDA MANIS! Nope! Ko mulakan dulu dengan berhenti minum air manis! Please, please! Kalau tak boleh nak buat serta-merta, do it one by one! So, first things above all, SILA MINUM AIR MASAK SAHAJA! Boleh??! I know you can, because you’ve did it once! Remember? Atkins?! Haa! Kan!

2nd à  MAKAN NASI ONCE A DAY! Please, please! Even husband ko bawak balik lauk best-best and you did masak nasi for your husband and child, ko just ratah je lauk-lauk, please! Nasi kalau ko dah makan tengahari, takyah makan lagi dah, ok!! Please, please! You can do it! Kang kalau nak stop karbo serta-merta, there’ll come your excuses! So, mulakan perlahan-lahan, PLEASE!!!

3rd à   ……….ermmm,..?? Buat yang dua ni je dulu! Make sure konsisten! Please! Jangan lupa put that ‘Big Why’ in every entries after this! Please, my own dearie!!

Semoga kuat! Berjuang untuk diri sendiri! Chaiyok!

Bye!


#Salam kasih sayang!
please be BIG my WHY ~~~😓