Thursday 20 June 2024

EMAS PELINDUNG KEKAYAAN

 

Teks    :           Azaliza Salmin

 


Emas Pelindung Kekayaan

Satu daripada sebab penting kita perlu simpan emas adalah untuk melindungi wang daripada dicuri oleh inflasi dan ketidakstabilan ekonomi.

Kesan daripada inflasi dan ketidakstabilan ekonomi menyebabkan harga barang meningkat.

Emas dapat menstabilkan keadaan ini dengan baik. Apabila inflasi tinggi, harga barang naik, harga emas juga naik. Keadaan ini menjadikan kuasa beli penyimpan emas kurang terkesan.

Walaupun kadar inflasi pada masa ini di bawah 2.0%, namun adalah penting untuk kita lindung kekayaan untuk masa hadapan.

Andaikan anda mempunyai sejumlah simpanan dalam bentuk simpanan tunai dan simpanan berdividen (cth: Tabung Haji / ASNB). Pulangan bagi simpanan dalam Tabung Haji & ASNB dalam 5 tahun kebelakang, adalah kurang daripada 5.5% setahun.

Emas menunjukkan prestasi yang baik. Dari website goldprice.org, kenaikan harga emas dalam tempoh 5 tahun ke belakang adalah sekitar 90%, iaitu purata 18% setahun. 😁

Oleh sebab itu, pakar kewangan menyarankan agar kita perlu ada emas dalam portfolio kewangan kita. Tuan Azizi Ali menyarankan 10% simpanan emas, manakala Mr Robert Kiyosaki mencadangkan 25% simpanan emas dalam portfolio kewangan kita.

Tak mampu simpan banyak, simpanlah sikit demi sikit. Hanya perlu simpan 1 gram 1 bulan secara konsisten.

Simpan emas untuk lindungi kekayaan.

 Bagi yang belum ada simpanan emas, mulakan hari ini.

https://publicgold.me/azalizasalmin

#PG1M

 

Till then!

Salam kasih sayang!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment